Samen voor proper water
In heel wat straten in Vlaanderen ligt een (gescheiden) riolering. Die zorgt ervoor dat het afvalwater en het regenwater afzonderlijk worden afgevoerd. Het regenwater wordt zo snel mogelijk terug in de natuur gebracht. Het afvalwater gaat naar een zuiveringsinstallatie.
Ondanks alle inspanningen zijn er nog straten zonder een rioleringsstelsel. Hier komt (een deel van) het afvalwater via een septische put of een IBA (individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater) in de gracht terecht.
Zorgen voor septische put
In de septische put zinken de vaste organische stoffen, zoals stoelgang, naar de bodem. Door de biologische werking van de septische put worden deze stoffen ook langzaam vloeibaar. Wat vloeibaar is loopt weg uit de put.
Niet alles hoort thuis in een septische put. Zo zijn er stoffen die de werking van de septische put verstoren, zoals bleekmiddelen, ontstoppingsmiddelen, sterk zure ontkalkingsmiddelen (zoals fosforzuur en zwavelzuur) en basische middelen (bijv. soda). Andere stoffen mogen sowieso niet in de septische put worden geloosd: oliën en vet en, jus, braad- en bakvet, verf, oplosmiddelen, medicijnen, smeerolie, koelvloeistof en bestrijdingsmiddelen.
Samen
Samen kunnen we de werking van de septische put verbeteren. Door een 100 % natuurlijke oplossing van geactiveerde micro-organismen toe te voegen aan de septische put, wordt de werking verbeterd met minder geurhinder en minder vorming van slib tot gevolg en dus een betere waterkwaliteit in de grachten.
Wil je hierover meer weten?