82% drinkt kraanwater, maar 46% durft het niet te serveren

Meer dan acht op de tien Vlamingen drinken thuis kraanwater. Toch zet bijna de helft geen kraanwater op tafel als er bezoek is. Dat blijkt uit recent perceptie- en gebruiksonderzoek van AquaFlanders, de federatie van Vlaamse waterbedrijven en rioolbeheerders. Tijd om die schenkschaamte te laten varen en de kraan open te zetten voor drinktrots!

We zijn eigenlijk al fan. 83% vindt kraanwater gezond, 81% noemt het kwaliteitsvol, en 91% beschouwt het als duurzaam. Maar als het op gastvrijheid aankomt, kiezen velen nog reflexmatig voor flessenwater. Waarom? Omdat kraanwater ‘niet chic genoeg’ zou zijn of omdat men twijfelt of gasten het wel appreciëren. Nochtans is kraanwater de slimste keuze die je elke dag opnieuw kunt maken: het is lokaal, streng gecontroleerd, milieuvriendelijk én tot 300 keer goedkoper – reden te meer om het vol vertrouwen te schenken, aan jezelf én aan je gasten.

Een paar uitschieters

Van de trotse drinkers in Limburg tot de twijfelende tafels in West-Vlaanderen – kraanwater stroomt overal, maar nog niet overal met evenveel overtuiging.

  • In Limburg drinkt 89% van de mensen kraanwater thuis – koploper in drinktrots. Limburgers vinden kraanwater ook het gezondst (87%) en lekkerst (76%)
  • In West-Vlaanderen zakt dat naar 75% – en serveert amper 40% het aan gasten.
  • Jongeren (18-24 jaar) zijn de échte kraanwaterkampioenen: 64% van hen drinkt dagelijks (plat of bruisend) kraanwater.
  • 65-plussers drinken ook opvallend vaak kraanwater: 86% drinkt het thuis.
  • Zelfstandigen springen eruit… maar dan anders. 24% van hen drinkt nooit kraanwater, het hoogste percentage van alle beroepsgroepen.

Samen maken we van kraanwater de standaard

“Een duurzame toekomst begint bij kleine gewoontes,” besluit Carl Heyrman van AquaFlanders. “Kraanwater op tafel zetten is niet alleen slim en sociaal, het is ook een vorm van moderne gastvrijheid. Laat ons er samen voor zorgen dat schenkschaamte verleden tijd wordt, en drinktrots de norm.”