Betere dienstverlening dankzij sociale samenwerking.

Wie zich dag in, dag uit inzet voor een integraal waterbeheer, draagt een onmiskenbare maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bij waterbedrijf Pidpa uit zich dat in zowel de watergerelateerde kernactiviteiten als in de inclusieve samenwerkingen met maatwerkbedrijven. “De samenwerking draagt bij aan de professionele groei van kwetsbare mensen en laat tegelijk toe om sneller in te spelen op de behoeften van onze gemeenten”, aldus Eddy Troosters, CEO van Pidpa.

Maatwerkbedrijven bieden jobs aan mensen die door een fysieke of psychische beperking moeilijk een plek (terug)vinden op de arbeidsmarkt. Afhankelijk van de noden kunnen ze een brede waaier aan taken en activiteiten van een bedrijf overnemen.

Enthousiaste gemeenten

Pidpa schakelt lokale maatwerkbedrijven in om onder andere relatiegeschenken samen te stellen, voor het groenbeheer van de eigen locaties en voor extra ondersteuning in de eigen dienstverlening naar gemeenten toe. Zo staan maatwerkbedrijven in voor het maaien van grachten en het onderhouden van de brandkranen waarvoor Pidpa de volledige opvolging in handen neemt.

Pidpa-werfleiders Anja Van Loo en Bart De Ridder merken op dat de flexibiliteit en het vakmanschap van maatwerkbedrijven de efficiëntie en kwaliteit van Pidpa’s dienstverlening verhogen. “Door deze samenwerking kunnen we sneller inspelen op de behoeften van de gemeenten. We nemen hun zorgen op een kwaliteitsvolle manier uit handen en krijgen alleen maar positieve reacties op het werk dat de maatwerkbedrijven uitvoeren”, vertellen ze.

Duurzame samenwerking

De capaciteiten van de persoon en de individuele begeleiding staan bij een maatwerkbedrijf centraal. Die ondersteuning krijgen ze ook van Pidpa. De maatwerkers werken onder begeleiding van hun maatwerkcoach en ook de collega’s van Pidpa gaan mee op pad. Om aan te sturen, maar vooral om te ondersteunen en te laten groeien. “Het werk bij Pidpa geeft onze medewerkers een zinvolle tijdsbesteding, leert hen praktische vaardigheden aan en draagt zo bij aan het zelfvertrouwen en de professionele ontwikkeling”, merkt Jan Vermeulen van maatwerkbedrijf Vlotter.

“De diversiteit van taken die maatwerkbedrijven voor ons uitvoeren, toont hoe veelzijdig onze samenwerking is”, vertelt Eddy Troosters van Pidpa nog. “Het bijzondere is vooral dat de samenwerking tegelijk operationeel is én kansen biedt aan mensen die moeilijker een plek op de reguliere arbeidsmarkt vinden. De focus van maatwerkbedrijven op sociale inclusie en duurzame werkgelegenheid sluit dan ook naadloos aan bij de maatschappelijke oriëntatie van Pidpa.”

Ambassadeur

Het waterbeheerbedrijf ziet nog een mooie toekomst. Troosters: “Met nieuwe projecten en meer betrokken gemeenten willen we de succesvolle samenwerking verder versterken. Het doel is om een voorbeeld te worden voor andere bedrijven en overheidsorganisaties.” De titel ‘Ambassadeur van het Jaar’, die Pidpa in oktober 2023 als eerste intercommunale vereniging van Groep Maatwerk kreeg, zal daar ongetwijfeld aan bijdragen.