Kwaliteit uit de kraan
Kraanwater, een voedingsmiddel
Wij zijn producent van een voedingsmiddel en van een belangrijke grondstof in heel wat hoogwaardige industriële toepassingen. De kwaliteit van ons kraanwater moet dan ook steeds worden gewaarborgd, van bron tot kraan.
Op de eerste plaats moet ons kraanwater minimaal voldoen aan een reeks kwaliteitseisen, die in Vlaanderen voor een groot aantal parameters zijn vastgelegd. Deze normen vinden we terug in het besluit van de Vlaamse regering van 20 januari 2023 houdende reglementeringen inzake de kwaliteit en levering van water bestemd voor menselijke consumptie (het zogenaamde 'drinkwaterbesluit').
Kwaliteitsbewaking
Elke dag opnieuw leveren wij bijna 174.000 m³ gezond en lekker kraanwater. Kwaliteitsvol drinkwater 24 uur per dag, zeven dagen op zeven. We bewaken deze kwaliteit in elke stap van ons productie- en distributieproces.
Daarom nemen wij elke dag stalen die onderzocht worden in het eigen laboratorium. Deze stalen worden genomen in de verschillende waterproductiecentra, het distributienet, in openbare gebouwen, bij klanten thuis, waar nodig na werken en incidenten (lekken en breuken) en op vraag of na melding bij mogelijke problemen.
Het eigen laboratorium voerde hiervoor in 2022 1.518 eenvoudige bewakingscontroles (15 parameters en een reeks van 12 metalen) en 106 volledige drinkwateraudits (55 parameters) uit. In totaal werden 16.180 stalen genomen en 315.775 analyses uitgevoerd. Zo kan je zonder zorgen genieten van je glaasje kraanwater!
Samenstelling van je kraanwater
Je kraanwater moet dus steeds beantwoorden aan de kwaliteitseisen uit het Drinkwaterbesluit maar kan, binnen deze normen, variëren qua samenstelling.
Ben je benieuwd naar de samenstelling van je kraanwater?
Hardheid van je kraanwater
De waterhardheid wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium. Hoe meer calcium en magnesium, hoe ‘harder’ het water. Doorgaans wordt de waterhardheid uitgedrukt in Duitse of Franse graden.
Een waterontharder haalt calcium en magnesium uit het water, waardoor je kalkaanslag in je huishoudapparaten kan beperken. Meestal is een waterontharder echter niet nodig. Door de temperatuur in huishoudapparaten beneden de 60°C te houden, kan je de kalkafzetting en slijtage ook voldoende remmen. Enkel als het water zeer hard is, kan de aankoop van een ontharder zinvol zijn (bron www.vmm.be).
Benieuwd naar de hardheid van je kraanwater?
Onze leidingen kraakhelder
We brengen ons kraanwater tot bij je thuis, 24 uur per dag en dit via een leidingnet van meer dan 13.000 kilometer. Een leidingnet dat wij voortdurend uitbreiden, vernieuwen en onderhouden.
Regelmatig spoelen wij delen van ons leidingnet. Zo verwijderen wij onder meer ijzerdeeltjes die bezinken in onze leidingen. Deze deeltjes vormen geen gevaar voor onze gezondheid maar kunnen wel troebel water veroorzaken… en dat willen wij niet! Wij gaan altijd en overal voor een gezond en helder glaasje kraanwater.
Tijdens het spoelen laten we het water sneller dan anders door een deel van de waterleidingen stromen. De kleine deeltjes op de bodem van de waterleidingen komen dan los en worden meegevoerd. Door een brandkraan open te zetten stroomt dit water weg in het riool of in een sloot. Wanneer wij bij jou in de buurt gaan spoelen, wordt je hiervan tijdig verwittigd. Tijdens de spoelwerkzaamheden kan je water blijven gebruiken. Hierbij is het wel mogelijk dat het water tijdelijk met minder druk uit de kraan komt of een lichte kleur heeft. Dit water kan je gewoon drinken. Bruin water kan wel vervelend zijn voor je wasgoed, daarom raden we aan om tijdens deze werken je wasmachine niet te gebruiken. Nadien kan je best het koude water enkele minuten laten doorlopen tot het water weer helemaal helder van kleur is.