Onderhoud riolering
Zorg jij ook mee voor een schoon straatbeeld en een goede waterafvoer?
Grachten
Grachten en beken doen meer dan water afvoeren. Zij zorgen ervoor dat het water ook deels in de grond kan dringen. Zo verminderen grachten de kans op wateroverlast en stijgt het grondwaterniveau. En dat is goed!
Wij ruimen geregeld het slib en het vuil op. Na de voorjaarsbloei, wanneer nodig ook na de najaarsbloei, maaien we ook de bodem en de kanten. Ligt een gracht in ecologisch waardevol gebied? Dan voeren we het onderhoud pas uit als de natuur er klaar voor is. Zo kunnen padden rustig rondtrekken en krijgen planten de kans om te bloeien.
En nu is het aan jou: groeit je beplanting tot over de gracht? Snoei dan op tijd bij. Wil je een buis leggen (inbuizen)? Check dan bij je gemeente wat de voorwaarden zijn.
Kolken
Bij hevige regen loopt al het overbodige water in de kolken. Zonder die snelle afvoer, stijgt de kans op wateroverlast. Daarom verwijdert onze opruimdienst geregeld het zand en vuil uit deze kolken. Zorg jij er mee voor dat afval en onkruid de kolk voor jouw huis niet verstoppen?
Een kolk is geen afvalbak. Dump er dus geen frituurvet, afvalolie, verfresten en etensresten. Je begaat een overtreding en de boete is niet mals.
Je huisaansluiting
Op de aansluiting van je privériolering op de openbare riolering is vaak een toezichtsputje (huisaansluitputje) geplaatst, vlak bij de rooilijn of de grens tussen je privé-terrein en het openbaar domein.
Het kan gebeuren dat deze aansluiting verstopt raakt, door een breuk of een foute lozing (vochtige doekjes, papierproppen, maandverbanden,...).
Waar de verstopping zich bevindt ontdek je zo:
- Laat water lopen (door het spoelen van het toilet of via een keukenkraan) en open het deksel van je toezichtsputje
- Is het putje leeg, dan zit de verstopping in je privé-riolering. Je zorgt zelf voor het ontstoppen of de herstelling.
- Staat het putje vol en stijgt het waterpeil, contacteer ons. Het probleem doet zich dan voor in de openbare riolering.
Gebruik je afvoer verstandig en giet geen frituurvet, afvalolie, verfresten en etensresten door je privé-riolering. Naast het risico op verstoppingen, is dit ook een milieuovertreding, waarvoor je door de gemeente kan beboet worden.