Een septische put (beerput) was steeds verplicht voor woningen die niet op de openbare riolering zijn aangesloten. Sinds 1 januari 2016 geldt dit nu ook voor nieuwbouwwoningen die wel worden aangesloten op de openbare riolering.

Bij een renovatie van een woning is een septische put steeds verplicht, indien er al één aanwezig was vóór de renovatie. In alle andere gevallen neem je best contact op met ons zodat wij je dossier kunnen bekijken.

 

Hoe werkt een septische put?

In de put zinken de vaste organische stoffen, zoals je stoelgang, naar de bodem. Het vloeibare deel blijft boven en vindt zijn weg naar de riolering. Zo is er minder kans op verstoppingen. Ondertussen maakt de biologische werking van de put de vaste stoffen op de bodem ook vloeibaar. En loopt uiteindelijk alles vlot naar de riolering.

Tips voor een goede werking van je septische put

  • Zorg dat je put groot genoeg is: reken 2000 liter voor een gezin van 5 personen. Grotere familie? Per extra gezinslid tel je er 300 liter bij.
  • Sluit de regenafvoer niet aan op je put: het spoelt de bacteriën weg en stopt zo de biologische werking van de put.
  • Laat de leiding zachtjes naar de put aflopen: tel per meter 1 centimeter hoogteverschil.
  • Verlucht de septische put: zo vermijd je vieze geurtjes.
  • Plaats de put niet verder dan 25 meter van het toilet.
  • Let op bomen of struiken in de buurt: de wortels kunnen lekken veroorzaken.
  • Spoel volgende zaken niet door: giftige producten, zoals verf, medicatie en pesticiden, oliën en vetten en vaste stoffen: plastic, vochtige doekjes, condooms en maandverbanden.

Welk afvalwater loos je in je septische put?

  • Je bent aangesloten op de openbare riolering

Je sluit alleen het toiletwater aan op de septische put. Al het andere afvalwater laat je pas voorbij de put samenkomen. Zo vermijd je dat er zepen in de put terechtkomen die de biologische werking tegenwerken.

  • Je bent niet aangesloten op de openbare riolering

Je bent nu wel verplicht om al het afvalwater aan te sluiten op de septische put. Omdat die daardoor trager werkt, is regelmatig ruimen de boodschap.

TIP: zie je dat de vaste materie over de helft van de put komt? Laat dan de reinigingsdienst komen. Maar haal de put niet helemaal leeg. Zo komt het biologische afbraakproces weer vlot op gang.